Apa minerală naturală trebuie să îndeplinească numeroase cerințe strict reglementate. Ea trebuie să provină dintr-o sursă subterană de apă protejată de contaminanți și poluare ambientală. Numai apa care este oficial recunoscută și testată pentru originalitatea sa poate purta denumirea "apă minerală naturală". Pentru a-și păstra puritatea atestată, apa minerală este îmbuteliată direct la sursă în recipiente destinate consumului.
După cum sugerează și numele, apa minerală nu furnizează doar hidratare corpului, ci și minerale - nutrienți esențiali importanți pentru organismul tău. Cu toate acestea, corpul tău nu poate produce aceste minerale necesare, astfel încât trebuie să le consumi prin alimentație și băuturi în fiecare zi. Apa minerală naturală nu poate conține substanțe chimice, minerale suplimentare sau alte tipuri de apă. Doar îndepărtarea fierului, manganului, sulfului și reglarea conținutului de acid carbonic sunt permise prin lege. Fierul poate să se depună în partea de jos a sticlei sub formă de fulgi inestetici afectând mirosul și gustul.
Puritatea și originalitatea fiecărei ape minerale sunt controlate prin inspecții regulate. Odată ce este detectată orice contaminare, apa își pierde denumirea de "apă minerală naturală" și nu mai poate fi vândută ca apă minerală. Pentru ca apa minerală să fie la standardele recunoscute, trebuie să fie captată din adâncul scoarței Pământului. Există un număr limitat de surse în întreaga lume. În România regăsim peste 2000 de izvoare cu ape minerale.