Sancraieni

Sursele apelor noastre

Apele minerale naturale Perla Harghitei și Tiva Harghita se îmbuteliază în localitatea Sâncrăieni, situată la o altitudine de 650 m, în Bazinul Ciucului inferior, la poalele Munților Harghita, în mijlocul ținutului cu unele dintre cele mai importante resurse de ape minerale din Europa. Alimentarea zăcământului de apă minerală se face din precipitațiile sub formă de ploi și zăpadă, căzute în Munții Harghitei, la înălțimi de peste 1000 m. Odată infiltrată în subteran, apa urmează un traseu lung, timp în care se mineralizează și se impregnează cu dioxidul de carbon, ce migrează spre suprafață din adâncime, prin intermediul unor falii profunde dezvoltate pe direcția de curgere a râului Olt.

Acviferul hidromineral este constituit dintr-un complex multistrat cantonat în formațiuni de tip vulcanogen sedimentare, alcătuite dintr-o suită de formațiuni piroclastice, nisipuri și curgeri de lavă andezitică.

Perimetrul de protecție hidrogeologică a surselor de apă minerală naturală din zona Sâncrăieni, include o parte din Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos (satele Sâncrăieni, Sântimbru, Sânsimion), care se întinde pe o suprafață de 2693 ha. Situl se află în regiunea biogeografică alpină și este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate și specii de interes comunitar. Sunt conservate fragmentele mlaștinilor eutrofe din trecut – de exemplu – Mlaștina Borsaros (rezervație naturală de interes național) cu specii de plante care sunt relicte glaciare – Curechiul de munte (Ligularia sibirica) și mesteacănul pitic.
Situl Natura 2000 conferă zonei o imagine (brand), prin care produsele și serviciile locale pot fi dezvoltate și vândute mai bine (produse ecologice, ecoturism), contribuie la promovarea afacerilor prietenoase mediului.